Mormormad er på vej tilbage

Mad

Nok har hele verden fået øjnene op for det nye nordiske køkken, der hitter som aldrig før. Det betyder dog ikke, at vi i Danmark har glemt vores rødder. Tværtimod spiser vi retromad – eller mormormad – i hidtil usete mængder. Sommetider serveres der mormormad med et moderne twist, men ofte er vi også ganske tilfredse med den gode gamle, traditionelle variant. Tænk på stegt flæsk med persillesovs, gule ærter og citronfromage, så er du godt på vej ind i den smagfulde og nostalgiske verden af mormormad. Det er præcis den slags mad, der er på vej tilbage i de danske køkkener. Og når maden er på vej tilbage i køkkenerne, er den selvfølgelig også på vej tilbage i restauranterne.

Måske derfor finder man stadig masser af små kroer rundt omkring i det danske land, der serverer stegt flæsk ad libitum hver eneste uge – og som regel for fulde huse. Æggekage med flæsk er også en sikker vinder, og har du udenlandske gæster på besøg, er der intet sted som en hyggelig, gammeldags kro at præsentere dem for klassisk, dansk madkultur.

Mange kroer har eksisteret i mange år og har en lang historie i deres lokalsamfund – men faktisk er der også begyndt at dukke nye restauranter op, som på menukortet ser mere end traditionelle ud. Det handler både om boder med mormormad på de mange street food-markeder i Danmark og deciderede restauranter, der serverer retromad. Sommetider får det et twist – f.eks. i form af økologi og bæredygtighed, som måske ikke lige fyldte allermest i tankerne i 1950’erne. Der er mange varianter af mormormaden, og i de fleste større, danske byer, er det ikke noget problem at finde en gang tarteletter eller boller i karry.

Mormormad defineres som den mad, der blev lavet især mellem 1950 og 1980. De mest elskede eksempler tæller forloren hare, karbonader, benløse fugle – og mange, mange flere. Mormormaden hænger uløseligt sammen med traditionel dansk madkultur, og måske er det derfor, den oplever en renæssance. Det er dog også lidt overraskende – i hvert fald for de boghandlere, der langer talrige eksemplarer af retro-kogebøger over disken om emner lige fra klassisk madlavning og fermentering.

Interessant nok er mormormad både populært hos gamle og unge. Hos mange ældre spiller nostalgien en stor rolle – det vækker minder at bruge sanserne og spise og dufte til de retter, der blev serveret i barndommens. Hos ungdommen er det måske nærmere en interesse for at smage det, bedsteforældre og forældre taler så varmt om. Uanset hvad er der i hvert fald enighed på tværs af generationer om, at mormormad gerne må få en plads på middagsbordet.

Mormormadens popularitet var også at spore i afstemningen om Danmarks nationalret, der blev afholdt i 2014. Her var stegt flæsk med persillesovs en klar vinder blandt de mere end 60.000 danskere, der havde afgivet deres stemme.