Ny nordisk mad hitter i New York

Mad

Det er ikke nogen hemmelighed, at skandinavisk og dansk kultur er populært i disse år. Begrebet ”hygge” har spredt sig til hele verden, og de dystre, danske tv-serier er populære som aldrig før. Med al denne popularitet følger selvfølgelig også en øget opmærksomhed på den danske madlavning. Faktisk har interessen bredt sig helt over på den anden side af Atlanterhavet, hvor især New York har fået øjnene op for den danske kogekunst.

Det har fået flere danske kokke til at rykke teltpælene op og flytte til mulighedernes land. Her laver de ny nordisk mad, men ofte med et amerikansk strejf for at tilpasse sig de lokale smagsløg. Nogle af de nordiske kokke i The Big Apple har åbnet nordiske restauranter, mens andre tilfører et nordisk pift til allerede eksisterende spisesteder.

En stor del af succesen kan de danske kokke nok takke René Redzepi for, som har gjort Restaurant Noma verdenskendt. Han har en stor del af æren for, at New Yorkerne nu har endnu flere steder, de kan sætte tænderne i den lette, nordiske madlavning, hvor der er fokus på gode råvarer og masser af grøntsager. Også Claus Meyer nyder stor succes i New York, og i 2017 deltog både Kronprinsesse Mary og statsminister i åbningen af hans projekt, Brownsville Community Culinary Center, der både fungerer som restaurant og som uddannelsessted for udsatte unge.

Fælles for de nordiske restauranter i New York er, at fokus i høj grad ligger på sæsonaktuelle råvarer – og så handler det om at lade de rene smage træde frem og lade råvarerne tale for sig selv. Råvarerne er sommetider hentet direkte i naturen, og andre gange får smagene lov til at udfolde sig på helt andre måder, når der røges og fermenteres. Det er alt sammen en del af det nordiske smagsbillede, som nu er en del af det evigt foranderlige restaurantliv i New York.

Det er ikke tilfældigt, at den nordiske udvikling især har taget fart i New York. Byen er kendt for at være en sand smeltedigel af nationaliteter og kulturer, og det smitter naturligvis også af på madkulturen. New Yorkerne er generelt åbne for at afprøve nye ting, og på byens uendeligt mange restauranter er man også villige til at tage nye kræfter ind og afprøve nye smagsnuancer og –kombinationer.