Ifølge Dansk Cøliaki Forening lider omkring 1 % af Danmarks befolkning af cøliaki og kan derfor ikke spise gluten. Mange andre undgår også gluten af forskellige årsager – intolerance eller bare ubehag, og det afspejler sig nu også i det danske restaurantliv. Vi skal ikke mere end en håndfuld år tilbage i tiden, før det var temmelig svært at finde glutenfri alternativer, når man vil spise ude. Det er dog slet ikke tilfældet længere – og det er ikke kun i København, det vrimler med glutenfri alternativer.
At tilberede maden glutenfrit kan skabe forskellige udfordringer – for det første skal maden tilberedes i et fuldstændig sterilt køkken for at undgå krydskontamineringer fra andre fødevarer. Det stiller store krav til restauranterne, men flere og flere vælger alligevel at leve op til dem. For det andet kan det være vanskeligere at tilberede mad af lige så god kvalitet som den glutenholdige – især, hvis der skal bages luftigt og saftigt brød.
I Horsens finder du f.eks. Café Noisette, der blandt meget andet serverer glutenfri pandekager og glutenfri brunch. Pandekagerne fås naturligvis både i en frokostversion og en dessertversion, så det er muligt at tilfredsstille både den rigtige sult og den søde tand.
I København finder du Café Social, der, udover at være specialister i kaffe af højeste kvalitet, kan brøste sig af et 100 % glutenfrit menukort. Det betyder, at du som glutenintolerant kan mæske dig i både sandwiches og kager – ting, som normalt er forbudte på de fleste restauranter.
Aarhus byder på Café Glad, der laver sandwiches med hjemmebagte boller og derudover kan servere både glutenfri vafler og kager. Glad har derudover det økologiske guldmærke, hvilket betyder, at mindst 90 % af maden er økologisk. Man forsøger også at anvende så mange danske råvarer som overhovedet muligt.