I mange år har der været fokus på økologi, når det kommer til mad. Det siger næsten sig selv, at økologi er en meget vigtig faktor at tage i betraktning, når vi skal tale om sund kost. Mad, der er sund for os mennesker at spise, fordi der bliver brugt færre tilsætningsstoffer og mindre sprøjtemidler og antibiotika, er samtidig også godt for vores miljø af de helt samme årsager. Men i 2018 tager vi den lige et skridt længere. Nu kigger vi ikke alene på, at vi har mulighed for at vælge mad, der er økologisk, men også at vi kan vælge mad, der er klimavenlig. Klimavenlig mad vinder stadig større indpas flere og flere steder her i landet.
Klimavenlig mad er også økologisk mad, men det er bare så meget mere end blot økologi. Når der tales om klimavenlig mad, henvises der ikke alene til de betingelser, som maden dyrkes eller opdrættes under, men om hele processen fra jord til bord. For det kan godt være, at der ikke er den store forskel på en økologisk tomat fra baghaven og dens artsfælle fra Italien, men den fra Italien skal altså lige transporteres hele vejen til dit køkken først. Derfor er en stor del af tanken bag klimavenlig mad da også, at man i så høj grad som muligt bør vælge de lokale råvarer frem for de importerede. Derfor giver det næsten også sig selv, at når man taler om klimavenlig mad, taler man også om at bruge de råvarer, der er fremme i den givne sæson. Sæt fokus på de friske og lokale råverer, der strutter af vitaminer og smag. Det er ikke kun på de fine restauranter, at du kan få serveret lækker og klimavenlig mad. Du kan også lave det hjemme hos dig selv. Hvis du synes, at dit middagsbord mangler lidt restaurant stemning, så Prøv at tjekke trendly.dk. Her finder du alt, hvad du skal bruge til dit næste middagsselskab.
Klimavenlig mad hitter
Hvis du stiller dig selv spørgsmålet: Hvad er klimavenlig mad? Kan svaret være: Det er god mad med god samvittighed. Det er der flere og flere, der får øjnene op for. Derfor hitter klimavenligt mad også stort i øjeblikket. Den klimavenlige mad gør sit indtog mange forskellige steder, lige fra vores egne små køkkener til de store restuaranter og i den offentlige sektor, hvor for eksempel flere hospitaler har fokus på bæredygtig mad. For med klimavenlig og bæredygtig mad, får vi ikke bare god og velsmagende mad, vi får også mulighed for at spise denne mad med god samvittighed. For vi kan samtidig være bevidste om, at den mad som vi nyder, ikke har belastet naturen unødigt. Samtidig er der også noget værdi i at vide, at det lækre stykke lammekød man skal til at sætte tænderne i, kommer fra den lokale opdrætter, hvor dyrene har haft et godt og frit liv. Eller at aftenens grøntsager er blevet hentet helt friske ind fra baghaven kun minutter inden at de bliver serveret. Det er da mad, man kan nyde med god samvittighed.