Smag på det tyrkiske og pakistanske køkken derhjemme

Uncategorized

Hungrer du efter at gå på restaurant og spise lækker tyrkisk eller pakistansk mad, så er der heldigvis mulighed for at bestille takeaway. Det tyrkiske køkken er kendt for sin mangfoldighed af retter, som samtidig er enkle. Er du ikke så bekendt med det tyrkiske køkken, og vil du gerne vide mere, før du bestiller takeaway, så kommer her en kort beskrivelse. Meze – forret – består af mange små retter i lighed med spansk tapas. Det er bl.a. dolma, auberginer, skaldyr, oliven, fetaost, gratinerede tomaer, krydrede pølser og brød med pinjekerner eller oliven. Hovedretten består typisk af marineret og grillet fisk, lammekød, oksekød eller kylling. Du er sikkert stødt på ordet kebab, som er persisk og betyder grillet kød. En anden populær specialitet er köfte, som er oksefrikadeller tilsat krydderier. En tredje hovedret kan være börek, som er en tærte, der enten kan indeholde kød eller ost. Som tilbehør spiser man grøntsager. Til dessert kan man nyde baklava, fremstillet af nøddedej og dyppet i sirup, eller risbudding.

Drøm dig væk til sydlandske himmelstrøg

Forhåbentlig bliver der åbnet op for sommerferie i udlandet, også Tyrkiet, men lige nu kan du som alternativ skabe en etnisk stemning i dit eget hjem. Du kan fx købe smukt vævede kelim tæpper hos Trendcarpet. Kelim tæpper stammer oprindeligt fra Tyrkiet, Pakistan og Irak, men de kan købes i danske butikker og bestilles online. De smukke tæpper pynter i ethvert hjem. Så kan du spise i skønne omgivelser, når maden fra restauranten leveres, eller du henter den selv.

Det pakistandske køkken

I det pakistanske køkken anvender man mange krydderier (i lighed med det indiske køkken). Det er bl.a. muskat, hvidløg, chili, koriander, ingefær og koriander. Garam masala er en populær krydderiblanding, der ofte anvendes. Roti brød er et fladbrød af fuldkornsmel, som man spiser til alt i Pakistan. Blandt de traditionelle retter finder man finder man Byriani, som består af lam eller kalvekød samt ris. Retten er fyldt med krydderier som spidskommen, rød peber, koriander, muskatnød og kardemomme. Foretrækker du vegetarisk mad, så er Kitchari en ret, der indeholder ris, røde/gule linser, kartoffel, tomat og løg. Dertil hældes selvfølgelig krydderier i retten som ingefær, karry, koriander, muskatnød og spidskommen. Til dessert kan man fx drikke en lassi eller spise en kulfi (mælkedessert) med pistacie, mango eller appelsin. Har du mod på det, kan du en dag kaste dig ud i at lave maden selv ved at følge anvisningerne i bogen Mit pakistanske køkken af Rushy Rashid.

Gør dig umage med borddækningen

Find dit pæne service frem og dæk bord til dig og familien, så det opleves som at være på restaurant. Anret maden og server den straks, når den er leveret. Take away mad skal ikke stå og lumre på køkkenbordet, men spises med det samme. God tyrkisk og pakistansk mad fortjener at blive nydt, hvad enten du spiser den alene eller sammen med andre. Forhåbentlig er der ikke så længe til, at Danmark åbner igen, og du kan gå på tyrkisk eller pakistansk restaurant i de lyse danske sommeraftener. Eller måske kan du ligefrem flyve til Tyrkiet og nyde maden der, og tilmed få en hårtransplantation imens du er der.