Street food har taget Danmark med storm

Mad

Street food-konceptet dukker op overalt. København har allerede adskillige madmarkeder, og nu er provinsen også for alvor hoppet med på vognen. Alle større provinsbyer med respekt for sig selv har efterhånden et street food-marked – se bare på f.eks. Aalborg, Odense og Esbjerg. Den danske variant af street food er mad, som tilberedes på stedet, og som ofte har hentet inspiration fra alle verdens køkkener. Det er tit mad, som du kan spise på farten, eller mens du står op – f.eks. mexicanske tacos, engelske fish and chips eller franske galettes. Der er faktisk ingen grænser for, hvilke typer af mad du kan finde på et street food-marked.

Det begyndte i 2014 med Copenhagen Street Food, der åbnede i Hal 7 og 8 på Papirøen. Til manges ærgrelse er markedet dog lukket på denne lokation, men og åbner på Refshaleøen i maj 2018 som en del af et større projekt, hvor der skal skabes et byrum med madmarked, legeplads, kreative værksteder og forskellige former for kultur. Copenhagen Street Food har på mange måder sat standarden for de øvrige Street Food-markeder i Danmark. Konceptet er sådan set forholdsvist enkelt – en lang række madboder enten i form af food trucks eller i genanvendte containere og masser af siddepladser, gerne i form af langborde. En bar eller to skal der naturligvis også til. På Copenhagen Street Food finder du både sushi, strudseburgere, tyrkiske retter, brasilianske specialiteter og meget, meget mere.

Også aarhusianerne er vilde med street food. Aarhus Street Food åbnede i 2016, og alle boder er lejet ud. Det store madmarked ligger i en gammel DSB-garage, som er opvarmet om vinteren og derfor har gæster hele året. Også her kan du prøve kræfter med alverdens køkkener og smage fra bl.a. Thailand, Uganda og Italien. Derudover bliver der i ugerne omkring jul også holdt et udendørs julemarked med kunsthåndværk, æbleskiver, brændte mandler og naturligvis glögg i flere afskygninger.

Men hvorfor er street food egentlig så populært? Det kan der findes flere forklaringer på. For det første er det en let og forholdsvist billig måde at spise ude på. Du skal ikke vente på, at en tjener kommer og tager imod din ordre, og din mad er som regel tilberedt på ganske få minutter. For det andet er konceptet særdeles børnevenligt. Alle spiser sammen i en stor hal, og legende børn generer ingen. For det tredje er street food social mad. På street food-markeder mødes mennesker, spiser sammen og taler sammen. Der er mad for enhver smag og i enhver prisklasse, og et besøg på et street food-marked er som regel billigere end en tur på en traditionel cafe – samtidig med at det er lettere at finde noget, som alle godt kan lide.

Fremtiden for street food-markederne i Danmark ser lys ud. Markederne popper stadig op overalt, og der er ingen tegn på, at de kommer til at sætte farten ned lige foreløbig.